Wil je gaan samenwonen?
Dit komt erbij kijken.
geplaatst op 5 februari 2021
geplaatst op 5 februari 2021
Wil je gaan samenwonen met je partner? Dan komt er veel op je af! Dan is het goed om een aantal zaken te regelen en vast te leggen. In dit artikel lees je wat er zoal bij komt kijken en waar je op moet letten.
Je bent nu al een tijdje samen en wil de volgende stap nemen: samenwonen. Maar ga je kiezen voor een huur- of koopwoning? Beide opties hebben zo hun voordelen en nadelen. Kijk dus goed wat je wilt.
Veel mensen zeggen vaak dat huren zonde is omdat je je geld weggooit. Maar soms kom je niet in aanmerking voor een koopwoning en is huren de enige optie. Daarnaast zijn er nog andere voordelen op het moment dat je gaat samenwonen om eerst te huren.
Je kunt namelijk eerst kijken hoe het samenwonen bevalt. Er zijn genoeg stellen die al lang bij elkaar zijn en waarbij het samenwonen niet goed gaat. Je bent dan veel flexibeler en je hebt ook geen eventuele restschuld die je bij een koopwoning wel zou hebben.
Een ander groot voordeel van huren is dat je, zeker op het moment dat je een sociale huurwoning hebt, geld kunt sparen. Dit gespaarde geld kun je daarna gebruiken om bijvoorbeeld Hierdoor is het gemakkelijker om later een mooie woning te kopen of om te investeren in de aanschaf van meubels, kasten of bijvoorbeeld een mooi bed.
Ook ben je flexibeler op het moment dat je gaat kopen. Je kunt namelijk snel de huur opzeggen en hebt daardoor ook geen dubbele lasten. Mensen met een koopwoning willen, zeker po het moment dat de woningmarkt niet zo gunstig is, eerst hun eigen woning verkopen voordat ze gaan kopen. Als huurder heb je een sterkere onderhandelingspositie ten opzichte van kopers die eerst hun eigen woning willen verkopen.
Natuurlijk heeft kopen zo ook zijn voordelen. Het is een investering op lange termijn! Op het moment dat je je huis afgelost hebt dan heb je een flink vermogen opgebouwd. En op dat moment liggen je lasten laag. Dit is in het geval van huren niet het geval. Je zult, ook op het moment dat je met pensioen gaat, iedere maand de huur moeten betalen.
Op het moment dat je gaat kopen dien je wel enkele zaken te regelen bij bijvoorbeeld de notaris. Zo kun je ervoor kiezen om een samenlevingscontract op te laten maken, maar je kunt ook geregistreerd partnerschap aangaan. En tot slot kun je ervoor kiezen om te trouwen waarbij dit onder huwelijkse voorwaarden kan of in gemeenschap van goederen. Allemaal zaken om over na te denken.
Daarnaast is het belangrijk om na te denken over de hypotheek. Kiezen jullie voor een hypotheek die op één inkomen te dragen is? Of kiezen jullie voor een hypotheek op basis van twee inkomens? Of misschien wel iets daar tussen in?
Kies je ervoor om een woning te kopen op één inkomen, dan is het van minder belang om je te verzekeren voor het wegvallen van je partner. Dit kan eventueel ook handig zijn als een van de twee in de toekomst minder gaat werken.
Koop je een woning op twee inkomens dan levert het je een hogere hypotheek op. Ook in dit geval is het verstandig om je te verzekeren van het wegvallen van een partner. Daarnaast is het zeer belangrijk om samen te gaan zitten en bespreken hoeveel je maandelijks wilt uitgeven aan hypotheeklasten. Je weet natuurlijk zelf wat je elke maand kan missen om ook nog voldoende geld over te houden voor andere uitgaven.
Als je gaat samenwonen dan heb je natuurlijk ook meubels nodig. Je kunt er dan voor kiezen om de meubels pas te gaan kopen op het moment dat je de sleutels van je nieuwe woning hebt. Je bent dan wel vaak beperkt in je keuze. Dit omdat er vaak een levertijd op de meubels zit. Terwijl je ze nu nodig hebt.
Je kunt er ook voor kiezen om enkele maanden voor de sleuteloverdracht al naar meubels te gaan kijken. Je weet dan ook zeker dat de meubels die je leuk vindt ook geleverd kunnen worden bij de sleuteloverdracht. En je hebt ook meer tijd om naar eventuele koopjes te kijken.
En mocht het zo zijn dat de meubels al geleverd worden voordat je de sleutels hebt dan kun je deze uiteraard ook tijdelijk extern opslaan.
Wat voor meubels geldt dat geldt ook voor de rest van de inboedel. Ga op tijd op zoek naar spullen die je nodig hebt. Je kunt ze dan vaak in de sale halen en dat scheelt je al snel honderden euro’s.
En ook hier geldt dat je deze spullen altijd tijdelijk extern op kunt slaan. Mocht dit thuis niet lukken vanwege ruimtegebrek.
Op het moment dat je gaat samenwonen dan is het verstandig om zaken te verzekeren. Bij een huurwoning zal dit net wat anders zijn dan bij een koopwoning. Denk aan zaken zoals een inboedelverzekering, opstalverzekering, rechtsbijstandverzekering, een gezamenlijke betaalrekening wellicht een gezamenlijke spaarrekening.
Zoals je kunt lezen dien je redelijk wat te regelen op het moment dat je wilt gaan samenwonen. De keuze voor een huur- of koopwoning, de aanschaf en opslag van meubels en dergelijke en het regelen van diverse bankzaken en verzekeringen.
Heb je plannen om te gaan samenwonen en wil je graag tijdelijk je spullen extern opslaan? Boxss heeft diverse mogelijkheden op het gebied van meubelopslag, inboedelopslag. Je waardevolle spullen liggen veilig, overdekt en verwarmd in onze opslagloods. Boxss, moeiteloze opslag.
Veilige opslag nodig? Dat regelt Boxss voor je
Bij Boxss regelen wij maar al te graag jouw opslagruimte. Jouw persoonlijke spullen zijn bij ons verwarmd en veilig opgeslagen. Met de nadruk op veilig, want dat hebben wij goed voor elkaar bij Boxss. Wil je weten hoe wij veiligheid en opslag regelen? Lees dan snel verder.
Self storage of opslag thuisbezorgd: dít is het verschil
Heb je geen tijd om je spullen naar onze opslagboxen te brengen? Geen probleem, want wij staan altijd paraat en komen jouw opslag graag bij je thuis ophalen. Boxss biedt verschillende mogelijkheden wat betreft opslag: self storage of je opslag thuisbezorgd. Wij leggen hier het verschil uit.
Meubelopslag: waarom dit dé oplossing is bij ruimtegebrek
Wat moet je doen als je schuur te klein is geworden om alles op te bergen? Dan is meubelopslag van Boxss het antwoord op je vraag. Wanneer het uitkomt heb je toegang tot onze opslagboxen. In dit artikel lees je waarom meubelopslag dé oplossing is voor ruimtegebrek.